Gnocchi med sockersalt lax och saffransdipp
Ingredienser
400 g laxfilé i bit med skinn
2 msk strösocker
1 msk salt till gravering
1 krm peppar till gravering
1 rödlök
finrivet skal av 1 citron
2 msk pressad citronjuice
150 g sockerärter
2 tomater
300 g pasta (t ex gnocchi)
1 msk olivolja
1 ask smörgåskrasse
salt och peppar
Saffransdipp:
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
2 dl matyoghurt (10 %)
1/2 påse saffran (à 1/2 g)
1 tsk honung
1/2 tsk sambal oelek
Gör så här
1. Tina laxen om den är fryst.
2. Sätt ugnen på 150°C.
3. Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen på köttsidan med blandningen. Låt grava minst 15 minuter.
4. Saffransdipp: Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, matyoghurt, saffran, honung och sambal oelek i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
5. Skala, dela och skiva rödlöken tunt. Blanda med citronskal och pressad citronjuice i en stor skål. Skölj och strimla sockerärterna. Skär tomaterna i mindre bitar.
6. Torka av laxen med hushållspapper och lägg i en ugnssäker form. Sätt mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C om du använder termometer. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen under tiden.
7. Häll av pastan. Lägg i skålen med rödlöken. Tillsätt sockerärter, tomater och olja. Blanda runt. Smaka av med salt och peppar. Klipp över smörgåskrassen.
8. Servera laxen med ljummen grönsakspasta och saffransdipp.
Ett nytt recept från icas matkasse som vi åt igår. Det var enkelt och gott. Barnen gilla laxen och grönsakerna hade jag bredvid istället för som en pastasallad och det gick hem hos dom. Saffransdippen var lite speciell med helt okej.
3 kommentarer:
Låter gott! Saffransdipp låterlite speciellt - fast gott till lax kan jag tänka. Ha en fin kväll!
Jag bara älskar lax!!!Var på julbord i går med jobbet o åt bara lax :-)o skumtomtar of course :D
ZETAS säger du åh suck o pust...vill dit snart igen!
KRAM från mig!
Låter och ser vansinnigt gott ut! Lax är stor favorit här hemma och sedan jag åt pasta med saffranssås och räkor har jag insett hur otroligt gott saffran kan vara som sås. :)
Sköt om dig Kia!
Kram Lotta
Skicka en kommentar