Broccolisoppa med parmesan, krutonger och räkor
bild från ica.se |
Tillagningstid: Under 30 min
Portioner: 4
Ingredienser
1 gul lök
1 potatis (à 100 g)
250 g broccoli
10 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond eller buljongtärning)
salt och peppar
1 dl matlagningsgrädde (15 %)
Gör så här:
1.Skala och skiva lök och potatis. Skär hela broccolin i bitar.
2.Koka upp buljongen och lägg i lök, potatis och broccoli. Koka upp och låt koka ca 10 minuter. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
3.Smaka av med kryddor, tillsätt grädde och låt soppan koka upp.
4.Servera broccolisoppan med flagad parmesan, krutonger och räkor.
Kuvertbröd med örter
bild från ica.se |
8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar 480 g)
100 g smör eller margarin
2 tsk socker
1 tsk salt
25 g jäst
3 dl kall mjölk
1 ägg
Fyllning
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl hackade, blandade örter t ex persilja, rosmarin och timjan
Till ev. pensling
1 ägg
Gör så här- texten är avsedd för 20 st bröd.
1.Blanda samman vetemjöl, matfett, socker och salt till en smulig massa i en bunke. Lös upp jästen i mjölken och vispa ner ägget. Tillsätt detta i mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme i rumstemperatur eller i kylskåp över natten.
2.Fyllning: Bryn matfettet till fyllningen. Vill du inte vill ha örtsmak, ta endast 50 g smör. Vill du ha örtsmak på bröden, blanda matfettet med örterna (det går åt lite mera matfett då, ca 75 g smör, för att örterna suger upp fettet).
3.Ta upp degen på en mjölad bänk och arbeta ihop den. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en platta ca 24x40 cm. Skär ut 6 degremsor på längden ca 4 cm breda. Pensla eller bred fyllningen på degremsorna och lägg dem på varandra. Den översta ska inte ha någon fyllning. Skär varje längd i 10 bitar och lägg dem i stora muffinsformar med snittytan uppåt. Sätt formarna på en plåt.
4.Låt bröden jäsa övertäckta med bakduk till knapp dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°C grader.
5.Pensling: Pensla ev. bröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler.
4 kommentarer:
Mums :) Det är så roligt att du delar med dig av massor recept, tack!
Kram på dig
Så gott!
Tycker det är så trevligt med påsk - man kan vara riktigt klassisk när det gäller maten, men också satsa på något nytt. Inte en lika traditionstyngd högtid som julen.
Ha en fortsatt fin vecka!
Jag har aldrig varit på mässan en söndag.
Men har hört att de rear ut växter o grejer sista timman :-)
så pass på!
KRAM från mig!
Det här receptet ska jag pröva, låter hur gott som helst!
Kraamen bananen
Skicka en kommentar