måndag 16 mars 2015

Veckans recept

Ett nytt recept från ica matkassen.

Köttbullar med gräddsås och gurka

900 g potatis

Gurka
1 citron, 3 msk pressad citronsaft
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 gurka
1 kruka persilja

Köttbullar
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ca 500 g blandfärs
1 tsk timjan
skalet från 1 citron

1 msk majsstärkelse
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl köttbuljong


  1. Koka potatisen.
  2. Gurka: Riv skalet från citronen och pressa ur saften (spara skalet till köttbullarna). Blanda en lag av citronsaft, socker, salt och peppar. Rör tills sockret löst sig.
  3. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Hacka persiljan och blanda ner den och gurkan i lagen.
  4. Köttbullar: Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå och svälla ca 5 minuter.
  5. Blanda färs, timjan och citronskal i ströbrödsblandningen.
  6. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg över köttbullarna på en tallrik.
  7. Blanda majsstärkelsen med grädden och häll den och buljongen i pannan. Låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt allt sjuda några minuter.
  8. Servera köttbullarna med såsen, potatisen och gurkan.
bild från ica.se

2 kommentarer:

Maria sa...

Gott! Köttbullar gör jag bara till jul och påsk... Annars blir det typ pannbiff ;)
Kram och ha en fin ny vecka!
/Maria

anettan sa...

Mmmm det där både låter och ser gott ut. Kram Anette