måndag 15 februari 2016

Veckans recept

Citronköttbullar i gräddsås

900 g fast potatis
Gurka:
1 citron, skal o 2 msk pressad saft
1 msk socker
2 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 gruka
1/2 kruka persilja
Köttbullar:
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm peppar
ca 500 g blandfärs
1 tsk timjan
citronskal
Sås:
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl köttbuljong
1/2 msk majstärkelse
1/2 msk soja

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Gurka: Riv skalet och pressa saften ur citronen (spara skalet till köttbullarna). Blanda en lag av citronsaft, socker, salt och peppar. Rör tills sockret löst sig.
  3. Skiva gurkan tunt med en osthyvel. Hacka persiljan och blanda ner den och gurkan i lagen.
  4. Köttbullar: Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar i en bunke. Låt stå några minuter.
  5. Blanda färs timjan och citronskal med ströbrödsblandningen.
  6. Forma köttbullar av smeten. Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg köttbullarna på en tallrik.
  7. Sås: Vispa ihop grädde, buljong och majsstärkelse i stekpannan. Låt koka ihop någon minut under omrörning. Smaka av med soja och peppar. Lägg tillbaka köttbullarna i såsen och låt sjuda ca 3 minuter.
  8. Servera köttbullarna med sås, potatis och gurka.
Bild lånad från ica.se


2 kommentarer:

Home2tiny sa...

Killarna älskar ju köttbullar men citron i....hm vet i tusan om det funkar, själv tycker jag det låter hur gott som helst. Kramisar Tina

Nilla Q sa...

Perfekt, jag som sitter och funderar över veckans matlista!

Ha en bra måndag!

Kram Pernilla