Tillagningstid: 4 timmar, varav
1 3/4 tim jäsning och 1 1/4 gräddning
Ugnsvärme: 250 grader, nedersta falsen
(efter 15 min avstängd ugn)
Det här behövs till 4 limpor:
100 g jäst
12 dl vatten
1 dl sirap
1 ½ msk salt
1 msk kummin
2-3 dl vetekross
2 kg vetemjöl eller rågsikt
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det i bunken. Rör ut jästen och tillsätt sirap, salt, kummin och vetekross.
2. Rör om och tillsätt hälften av mjölet. Rör om väl och tillsätt resten av mjölet lite i taget under ca 5 min. Arbeta degen ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand.
3. Täck över degen och låt den jäsa väl ca 1 timme eller till dubbel storlek.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den några minuter och dela den i 4 bitar. Forma dem till avlånga, släta fina limpor och lägg dem på smord eller bakpappersklädd långpanna med bakpapper emellan.
5. Jäs limporna väl, ca 45 minuter.
6. Grädda i 250 grader i 15 min. Stäng av värmen men låt brödet stå kvar i ugnen i 1 timme till.
7. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Tips: Brödet smakar härligt precis nybakat men är också mycket gott att rosta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar