lördag 20 november 2010

Skånelimpor

Tillagningstid: 4 timmar, varav
1 3/4 tim jäsning och 1 1/4 gräddning
Ugnsvärme: 250 grader, nedersta falsen
(efter 15 min avstängd ugn)

Det här behövs till 4 limpor:

100 g jäst
12 dl vatten
1 dl sirap
1 ½ msk salt
1 msk kummin
2-3 dl vetekross
2 kg vetemjöl eller rågsikt

1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det i bunken. Rör ut jästen och tillsätt sirap, salt, kummin och vetekross.

2. Rör om och tillsätt hälften av mjölet. Rör om väl och tillsätt resten av mjölet lite i taget under ca 5 min. Arbeta degen ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand.

3. Täck över degen och låt den jäsa väl ca 1 timme eller till dubbel storlek.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den några minuter och dela den i 4 bitar. Forma dem till avlånga, släta fina limpor och lägg dem på smord eller bakpappersklädd långpanna med bakpapper emellan.

5. Jäs limporna väl, ca 45 minuter.

6. Grädda i 250 grader i 15 min. Stäng av värmen men låt brödet stå kvar i ugnen i 1 timme till.

7. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Tips: Brödet smakar härligt precis nybakat men är också mycket gott att rosta.

Inga kommentarer: