tisdag 6 november 2012

Höstlovet

Sambon och 2 av tjejerna var till Finland på höstlovet och imorgon fyller sambon 35 år. Så då hade jag fått en snilleblixt för ett tag sen. Han är halvfinne och varje gång vi kommer hem från Finland så vill han göra klart bastun men det finns annat som vi måste priotera före så det har blivit ett sen....
Då slog det mig att när han åker så fixar vi den! Eller en bit påväg i alla fall.


Vår tanke var att göra friggan som syns i bild till höger till en vedeldad bastu men vi ville ha bak den lite mot berget och upp ett eller två trappsteg från trallen. Så vi hade tänkt plocka ner den och kanske hinna gjuta grunden innan vintern kommer. Det som varit bra är att jag kunnat diskutera saker med sambon eftersom det här är något som vi skall göra sen. : ) Så helgen innan han åkte med barnen var han också i Finland men för att hjälpa några flytta saker dit och då passa jag på att plocka ner friggan med hjälp av mina föräldrar.


Sen var det dags för höstlov och då åkte de på lördagskvällen så på söndag kom min bror och pappa för att hjälpa mig gjuta plintar till stommen. Fint väder hade vi och jorden var bara lite frusen på ovansidan. Vi grävde och hade oss och fick dit 9 plintar. Sen var det vår snickargranne som skulle hjälpa mig med resten på kvällarna. Måndagen börja med regn så då satte vi igång på tisdagen istället. Halv tio i mörkret hade vi fått upp stommen och kunde lyfta på själva golvet till friggan.


Onsdag hade jag tagit ledigt och då skulle svärföräldrarna komma efter lunch och hjälpa mig att stapla ihop friggan igen. Men halv nio var jag ute med snickarbyxorna på och börja stapla. Gick lätt och på 2 timmar hade jag fått ihop den.


Eller nästan. Takstommen kunde jag inte lyfta på själv så det fick de hjälpa mig med när de kom.Torsdag morgon kom svärfar igen för att vi skulle sätta råspont på taket. Vi hann halva sen skulle han iväg. Fick lite vila och sen kom snickarn på kvällen och vi fick dit andra halvan och takpappen. Tur det för på natten regna det! Det är inte så högt upp att sitta på taket men när det är mörkt runt om så känns det betydligt högre. Stegen ramla för oss och som tur var va M inne. Fick ringa henne så hon kunde släppa ner oss. : ) Halv elva var vi klara. 


På fredagen kom svärfar igen och fixa lite med taket och elektrikern drog fram var elen skulle gå. Jag och M åkte till Ikea med trevligt sällskap som även kom och åt med oss på kvällen och sov kvar. Lördag upp tidigt för att hinna en bit till och så kom takkillarna för att lägga nytt tak. Falsat plåttak hade vi pratat om, vi ska nämligen lägga om alla tak men inte förrän nästa år, jag tjuvstarta bara lite. Vi hann få till golvet, isolerat och spånskivor och sen luftspalt i taket, nån duk på väggarna. Inte klart men en bra bit hann vi. På kvällen var de hemma igen och sambon undra vem som varit här? : )

Han blev jätte nöjd och sa att om han vetat om det här hade han varit borta en vecka till och kommit hem till en färdig bastu. Nu känns det som att bastun är på G även om vi har lite som måste göras innan. Så vem vet vi kanske får basta på nyår??!!

Grattis Älskling!

9 kommentarer:

Postadress Torslanda sa...

Wow, vilket bra team work, duktig du är , och vilken överraskning!!!!

Maria- Wikers Liv sa...

Vilken härlig överraskning! Vilken fantastisk duktig tjej han har, din sambo!
Hoppas det blir basta av på nyår, för er!
Kram /Maria

Svart, vitt & rött sa...

Wow vilken överraskning att komma hem till! Vilket jobb och planering du ( och ni) har lagt ner!! Ha en bra onsdag!

FruNeroLindström sa...

Shit vad du har jobbat på. Och vilken överraskning. Fy sjutton, Bra jobbat.

Rockring?!?! nu blev jag nyfiken, vad är det för något?
Hoppas ni haft en skön Onsdag, Kram Malin

TIDSOPTIMISTEN sa...

Men gud vad duktig du varit och vilken trevlig överraskning för din man - förstår att han blev glad ;) Det gör nog inget att din gymväska ligger och väntar i bilen du verkar få din träning ändå med byggprojekt så det räcker ;)

Kram Ullis

dianasdrömmar sa...

Snabbt jobbat.kram Diana

Hildas hem - Sofia sa...

Vad häftigt! Och vilken lycka att få en sådan överraskning. Hoppas att det blir bastu till nyår då, det låter ju jättemysigt :)


Jag önskar dig en fortsatt fin dag!
Kram Sofia

Mycket annat & lite betong sa...

Vilken överraskning! Vad du har varit duktig, både all planering och själva bygget!
Nu måste det vara jättekul att fortsätta! Och ni kan säkert bada bastu till nyår!

Kram Agneta

Team Åsgård sa...

Jösses vad ni har jobbat på! Vilken bra present:))