onsdag 13 februari 2013

Kan själv...

När jag hämta N på dagis igår så prata jag lite med fröknarna där. De tyckte hon var så duktig på att åka skridskor och kunde sätta på sig dom själv. Hon hjälpte även fröken med de andra barnens skridskor. : ) Då kom vi att prata just om att kunna själv. Så många barn som inte ens kunde stoppa ner foten i skridskon själv och fröken undra hur detta kunde komma sig? Jag sa att det kommer hemifrån och hon höll med att så måste det vara. Folk är stressade hela tiden av egentligen ingen anledning och har inte tid att barnen gör själv eller går själva. Det ska gå så fort så fort! Om de lär sig från början att klä sig själva m.m. så tar det inte så lång tid som de kanske tror. Tänk på dagis när fröknarna ska hjälpa 20 barn att klä sig, vilken tid tar inte det, istället för att de kan själva klä sig.
 
 
Jag är glad att mina barn kan själva och jag tror det stärker deras självkänsla i att just kunna saker själv. Man kan bara gå till sig själv och det känns bättre att kunna saker själv än behöva fråga om hjälp hela tiden. Man lär så länge man lever! Och barn har oftast fördelen att de är orädda att pröva sig fram och göra fel. Se bara på datorer! De små har ju gått om en med stormsteg. De trycker bara på knapparna och ser vad som händer. En annan tror att hela datan ska gå sönder om det blir fel!
 
Ha en toppen dag!

8 kommentarer:

Bella sa...

Intressant samtal... Jag har ju inga egna barn, men jag hör ju hur disskusionerna går på jobbet, folk är stressade och hinner inte vänta på att barnen ska göra själv, självklart hinner man inte alltid, men det verkar vara så alltid när man hör vissa prata... Lite skrämmande kan jag tycka...

Hoppas dagen varit bra!

Kramar Bella

FruNeroLindström sa...

Mycket bra skrivet.
Än är ju Stella inte så stor. Men redan får hon försöka med det hon "kan" som tex äta. De må bli kladdigt, och skeden hamnar oftast på golvet och maten äts då med händer, men övning ger färdighet =)
Ha en mysig Torsdag, Kram Malin

A House With A View sa...

Håller med ovan, bra och tänkvärt inlägg!! Vilken duktig tjej du har där hemma!!!

Många alla hjärtans dag kramizar från aka

TIDSOPTIMISTEN sa...

Ja det är tur att dagis finns så de lär sig nåt här i livet, där har de inget val det gäller att lära sig och klä på sig, skära maten etc etc annars kommer man aldrig ut eller får äta då får man ofta vänta till sist ;) ....skönt för fröknarna att ha lite extrahjälp av N och det kanske peppar de andra barnen att lära sig när hon kan ;) Ha en trevlig helg!

Kram Ullis

Grodmamman sa...

Tack för kommentaren hos mig, alltid kul när nya hittar dit!:)
Arbetar på förskolan och håller med dig, underlättar mycket om barnen kan en del själva. På min avdelning arbetar vi mycket med att man ska prova själv och det är så underbart att se det där leendet som kommer när barnen klarar saker själva!:)
Jag ska åka "Tjejvasan" nästa helg är det tänkt. Hoppas verkligen att det finns spår när jag ska åka för annars kan det bli jobbigt.
Kram

Grodmamman sa...

Jag startar i grupp 8 då jag köpte en startplats av en kompis. Det är första gången jag åker och vet inte hur jag ska göra med vallningen än. Kör på tejp i vanliga fall.
Kram

Helena sa...

Kanske det ska bli mitt nya motto:Jag kan själv!
Eller så fortsätter jag med:Hur svårt kan det vá?Det kan man ju göra själv!
KRAM från mig!

Allt och/eller Inget sa...

Fina reflektion! Jag håller med dig precis.
Vi har vår dotter i Montesoriförskola och jag gillar deras filosofi "Hjälp mig att lära mig".
Härligt att du tjej har vilja att lära sig. Det kommer hon långt med.

Kram Linda