måndag 9 januari 2012

Finland


Vi håller till i Östra Karelen och gården är sambons mammas familje hem. Nu bor hennes syster där och stugan som vi håller till i och som ni kan se längst bak i bild är byggd vid sjön 1 km från gården in i skogen. Stugan man ser framför är den gamla stugan som innehåller 1 rum och bastu, sen är det båthus närmast.


Vi kom fram vid 3-tiden på morgonen och som tur var så var det inte så mycket snö då så vi kunde köra bilen ända fram till stugan och packa ur. Jag hade inte orkat släpa någon packning då!! Sen vid 4 låg alla och sov i varsin säng. Blev sen frukost och sen iväg och handla mat i lilla stan och jaga raketer. Det var nästan slut på de 2 ställena som sålde men något litet fick vi i alla fall. Hem med allt och igång med bastun sen till gården för att äta mat och fira nyår. Bilen ställde vi på gården för att inte bli riskerad att bli fast med den vid stugan.


Tomtebloss måste man ha.


I Finland så smälter de en hästsko av tenn och sen slänger man ner det i en hink med snö eller vatten för att sen se vad det liknar. Spå det nya året. Är det nån som gjort detta? Jag har enbart gjort det här.


Här har ni några av våra framtidsutsikter. : ) Den övre är sambons. Jag kan inte spå i dessa utan bara använda fantasin vad det liknar och sambons såg ut som ett segel på en båt. Enligt hans moster så hade min pengar, det vore ju inte helt fel.
Nyårsdagen var den kalas för N som fyllde 5 år!! Hipp Hipp Hurra.
Som hon har pratat om att hon ska fylla år i Finland och nu äntligen var det dax. Glass med strössel och kolasås blev det.


Och sen dagen efter det var det kalas igen för M´s kompis som fyllde 14 år!
Hipp Hipp Hurra säger vi till henne. Det blev glass med strössel och kolasås där med. De hade valt ut glassorterna själva, ingen av dom är några tårtätare. Sen på kvällen laga vi flygande Jakob som var hennes favoriträtt.

Fest i dagarna 3 blev det och sen tog vi det lite lugnt med glassen, i alla fall en glassfri dag för sen hade moster glass i frysen. : )

3 kommentarer:

Tina sa...

Håller tummen på att spådomen slår in, lite extra kosing sitter ju aldrig fel!
Östra Karelen låter så långt bort men det är det nog inte. Lilla N fyller alltså 1:Jan, inte illa att du klarade det som så många fruktar. Föda på årets sista dag..Grattis till henne i efterskott!

KRAM

A House With A View sa...

Hääärliga familjebilder från er resa!! Vad mysigt och trevligt det ser ut!!! Och vad kul med hästskon:) Stoooort grattis också till de två födelsedagsbarnen:))))

Önskar dig en finfin vecka!

kraaaaaaaaaaaaaam aka

Mina finaste sa...

God fortsättning till dig med! Visst är det spännande med ett nytt år. Jag tycker att tiden flyger och ser fram emot vad våren har att erbjuda.

Vad fint det ser ut på bilderna!

Kram