tisdag 10 januari 2012

Ta för givet

Det är mycket här hemma som man tar för givet att man ska ha och det blev en det varse om när dessa stormar dragit in över oss. Folk blir utan el och saker går sönder och vissa av oss som har eget vatten blir inte bara av med elen utan även vatten då pumpen inte funkar utan elen. Man kan inte ens spola på toan!
Sånt tänker vi inte på i vanliga fall utan lever bekymmersfritt i vår vardag.

I Finland har vi varken vatten eller el i stugan så detta utedass kommer väl till pass. Kan blåsa lite kallt när det är -17 men det går det med. Men det som är så skönt att det är ingen omställning för oss, kanske för de besökare vi haft med oss ibland men vi vet att så är det bara och tänker inte på det. Vi bunkrar upp med ljus och hämtar dricksvatten på gården och tvättar oss i bastun med vatten som vi burit upp från sjön. Kokar vatten för att diska och vintertid har vi maten utanför dörren i en kylbox, på sommaren finns en gasolkyl och så är det gasolkök med två plattor som gäller. Ganska basic helt enkelt och man saknar inte ens lyxen man har hemma. Vi är oftast där en vecka både sommar och vinter. Och visst är sommaren lite enklare när man kan ta ett morgondopp i sjön och laga mat och diska ute. Dagarna är längre också, på vintern gäller det att ta till vara på ljuset för det är bara ljust 9-15 ca. men det är mysigt att sitta där framför brasan och alla ljus och spela kort, lägga pussel eller läsa. Man behöver enkelheten ibland och bara vara!

6 kommentarer:

Bella sa...

Vilka härliga bilder och vilka trevliga dagar ni ser ut att ha i östra Karelen :)

Kramar Bella

Helena sa...

Så har vi oxå haft det innan det kommunala vattnet drogs hit ut.Det är ett gammalt sommarstuge område vi bor i.Nu är även alla ledningar nedgrävda så strömavbrott är numera sällsynta!O vi har asfalt o belysning!Lyxigt :-)
Bäst är att slippa tömma toan den var då alltid
full till helger o stopp vart det ofta.
KRAM från mig!

It's a house sa...

Så sant så sant! Vilket gulligt dass, om nu ett dass kan vara gulligt förståss hihi.

Hoppas du haft en bra start på det nya året!

Emilia sa...

Kloka ord! Man tänker inte på sånt där när allt bara funkar jämt...
Sött dass :)
Kram på dig

Tina sa...

Det är väl det som är charmen, det genuina.
Fast jag hade nog tyckt att det var gott med lite go värme om baken när jag kom hem..he he.

KRAM

A House With A View sa...

Ja visst tar vi saker och ting för givet! Jag tycker att det låter supercharmigt det du skriver, det finns ju faktiskt en tjusning i att leva så spartanskt!! Men det skulle ju bli drygt i långa loppet;)

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaam aka