lördag 5 mars 2011

Kalljästa rågbaguetter

Kalljästa Rågbaguetter

Till 4 baguetter:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk havssalt
2 msk rapsolja
3 dl fint rågmjöl (165 g)
ca 8 dl vetemjöl (480 g)

1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
2. Lägg degen i en oljad, stor bunke. Täck med plastfolie och ställ bunken i kylen 8-12 timmar.
3. Ta ut degen och häll ut den på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i fyra delar. Forma till vridna baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Låt brödet jäsa under bakduk va 30 minuter.
5. Grädda brödet mitt i ugnen 15-17 minuter. Låt brödet svalna på galler och servera det nygräddat.


Jag gillar att baka bröd och detta lätta bröd hitta jag i senaste allt om mat. Två ggr baka jag dessa i Dalarna. Gillar när det ska jäsa över natten, så praktiskt. En omgång till middag med potatis och purjolökssoppa. Fanns inte en skiva kvar. : ) Sen en omgång till frukost. Gott och lätt!

4 kommentarer:

Helena sa...

Mumsigt ser det ut!Härligt att baka själv:-)
Man känner sig så nöjd:-)
Trevlig helg!

the shed sa...

Mmmm, gillar råg!
Känner mig lite hungrig nu, fast jag har inget gott hembakat..

Ha det skönt i solen! Kram kram

Hildas hem sa...

Det där var ett bra tips! Borde baka bröd snarast eftersom det hembakta är slut här hemma :)

Hoppas att du har en fin lördagkväll!
Kram Sofia

Maria - Villa Krutbruket sa...

Hej!

Tråkigt att höra att du är sjuk!
Hoppas du kryar på dig snart..

Dom där baguetterna ser inte dumma ut! Gott!

Kram kram!