torsdag 20 oktober 2011

3 sorters bröd

Igår var jag hemma med N som har feber och då blev det brödbak för hela slanten. Frysen var tom och behövde fyllas på av den vanliga skånelimpan som jag brukar baka. Ett toppen bröd som ger en 4 limpor och jätte goda att rosta, vilket är toppen då hembakat blir fortare torrt då man inte har i fuktighetskräm eller vad de nu har för att brödet ska hålla längre. Sen blev det en limpa hurtbulle med nötter, russin och solroskärnor. Den brukar jag dela på hälften och frysa in ena halvan då det är oftast bara jag som äter den.


Sist men inte minst blev det focaccia som jag tyckte skulle vara bra till maten.


Focaccia (ca 20 bitar)

25 g jäst
6 ½ dl vatten (fingervarmt)
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 kg siktat dinkelmjöl

Pensling: 1-2 msk olivolja
Garnering: 2 tsk flingsalt, 2 tsk rosmarin

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om.
2. Tillsätt salt, olja och mjöl men spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca en timme.
4. Häll upp degen direkt i en smord långpanna. Jämna till med mjölad hand eller degskrapa.
5. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Tryck gropar i degen med fingertopparna när 10 minuter av jästiden återstår.
7. Pensla med olja efter jästidens slut. Strö över flingsalt och rosmarin.
8. Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
9. Låt svalna på galler uten bakduk. Skär i bitar.

5 kommentarer:

BBQ VILLAGE sa...

Ja man kan ju inte annat än bli lite brydd över bröden man köper i affären som ibland håller i evigheter. Fuktighetskräm var faktiskt inte en så tokig gissning... ha ha ;)

Kram F

Tina sa...

Ha ha, moisturiser i brödet hade vart något det..
Känns som om hela jag skulle behöva bada i det nu, inte brödet då utan i fukt!
Har aldrig bakat Focaccia, hm får nog pröva någon gång..

kram

Helena sa...

Ja du man undrar ju vad dom har i bröden???
Vår förra boxer åt inte 'köpekaffebröd'man kan ju undra varför?
KRAM från mig!

Helena - Hellys Jul sa...

Vilket perfekt VAB-göra :) Vad duktig du är som har bröd i frysen. Kan säga att nästa gång vi flyttar önskar att vi får en stor frys. I lägenheten är det svårt att ha den där frysen vi önskar.

Sv En väninna är uppvuxen med att det var gröt varje morgon. Hennes mamma brukade göra gröt som tog lång tid kvällen före. Då kanske du kan få till risgrynsgröt ;)

Emilia sa...

Mmmm, nybakat bröd är ju bland det bästa som finns! Foccia är en favorit här hemma med :)
Kramar