torsdag 6 oktober 2011

Veckans recept.

Dillig fiskgratäng.
4 port.

400 g fisk i tärningar, t ex lax och sej
200 g skalade räkor
250 g bladspenat
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 1/2 dl vit matlagningsvin
2 dl vispgrädde
1 ciron, finrivet skal och juice
1 msk dijonsenap
1 kruka hackad dill
50 g mandelspån
4 port ris eller annat gryn
salt och peppar

1. Tina fisken, räkorna och spenaten om de är frysta. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält matfettet i en kastrull. Ta från värmen och rör ut mjölet. Späd med vin och grädde lite i taget under vispning. Tillsätt citronskal, 2 tsk citronjuice och senap. Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör då och då. Ta från värmen. Krama ur vätskan ur räkorna. Lägg ner räkor och dill i såsen. Smaka av med salt och peppar.

3. Torka av fisken och lägg i smord, ugnsäker form. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Pressa vätskan ur spenaten och fördela ovanpå fisken. Häll på räksåsen. Strö över mandelspån. Sätt mitt i ugnen ca 20 minuter.

4. Koka under tiden ris eller vad du vill ha till.



Ännu en rätt från ica´s matkasse och den gilla jag. Blev lite mycket citron bara. Råka missa att det var 2 tsk av citronjuicen. Jag tog hela citronen och krama ur! Så kan det gå.

7 kommentarer:

Helena - Hellys Jul sa...

Egen fiskgratäng har jag faktisk aldrig gett mig på. Kanske något att prova.
Sv. ska bli skoj att se/höra om det vekligen blir av. Dvs om man ska hålla sig borta ;)

Bella sa...

Det där lät ju riktigt smarrigt!! Som alla recept du delar med dig av :)

Jag hade också fått lite smått panik om jag varit inlåst i en lägenhet och inte kunnat ta mig ut, desto bättre då att nu i efterhand kunna skratta åt din sambon inlåsning :)

Hoppas du haft en bra dag!

Kramar Bella

A House With A View sa...

Mmmmmmm, fisk är gott... och dijonsenap med, låter som en hääärlig mix!!! Tack för receptet!!!

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaam aka

Tina sa...

Älskar fisk, tack för tipset!

Trevlig helg och kram på dig!

Postadress Torslanda sa...

ser väldigt gott ut ä- är du nöjd med icakassen? min ica maxi kommer att börja med den om någon vecka

BBQ VILLAGE sa...

Det där lät riktigt smarrigt, jag är en "fiskgratäng-lover" så det receptet sparar jag och testar ;) Tack och ha en trevlig helg!

Kram F

Emilia sa...

Jag har tänkt att jag ska börja jobba i mitten av januari. Jag tar examen den 13 januari, det är en fredag så kan börja redan på måndagen sen ;)
Så det är dags att söka jobb... Läskigt!

Mmm, tack för receptet :) Fiskgratänger av olika slag är en favorit här hemma!
Kram