onsdag 9 november 2011

Veckans recept

Här kommer ett nytt recept från ica kassen. Sambon, jag och M tyckte det var helt okej medans de mindre var väldigt skeptiska. A har blivit jätte kinkig med ny mat och tror att man ska förgifta henne eller något! N ser ju det och vill knappt smaka, sen var det ju gräs i maten. : )

Orientalisk kikärtsgryta med majs- och pumpabröd


Orientalisk kikärtsgryta med majs- och pumpabröd
Tillagningstid: Under 45 min
Portioner: 4

Ingredienser

400 g bladspenat
1 burk kokta kikärter (à 400 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g fast potatis
2 msk finhackad färsk ingefära
2 tsk spiskummin
2 msk olja
250 ml kokosmjölk
500 g krossade tomater
1/2 dl mango chutney
1 tsk salt
2 krm peppar

Majs- och pumpabröd
4 dl vetemjöl
2 dl polenta
40 g pumpakärnor
2 tsk bakpulver
0,8tsk salt
2 dl kallt vatten
olja till stekning

Gör så här

1.Tina spenaten om den är fryst.
2.Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär potatisen i 2 cm stora tärningar.
3.Fräs lök, vitlök, ingefära och spiskummin i oljan ca 2 minuter i en gryta. Tillsätt potatis, kikärter, kokosmjölk, krossade tomater och mango chutney. Krydda med salt och peppar. Koka upp och låt koka under lock 15–20 minuter eller tills potatisen blivit mjuk. Krama vätskan ur spenaten. Blanda ner i grytan mot slutet. Späd med vatten om den känns för tjock. Låt allt bli varmt.
4.Servera gärna kikärtsgrytan med nystekta majs- och pumpabröd.

Majs- och pumpabröd

1.Blanda vetemjöl, polenta, pumpakärnor, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt kallt vatten och rör samman till en smidig deg. Låt degen vila övertäckt ca 20 minuter i rumstemperatur.
2.Tryck ut men händerna till cm–tjocka runda, platta bröd, ca 8 cm i diameter. Stek bröden ca 5 minuter per sida i olja.

5 kommentarer:

TIDSOPTIMISTEN sa...

Ja de kan små kan vara lite knepiga när det gäller mat och även de stora. Min son (18 år) gillar fortfarande helst enkelt mat tex falukorv, kassler, köttbullar med pasta (alltid pasta)och helst inga knepiga såsor och grytor. Så vissa växer aldrig ifrån det fast det är förstås lättare att få honom att smaka på nyheter nu än vad det var när han var mindre.
Tusen tusen tack också för det fina betonghjärtat som låg och väntade på mig när jag kom hem från semestern, du är så otroligt duktig. Det kommer att pryda mitt hem så fint ;)

Kram F (wordfeud alias: ulliskrullis - om du vill spela)

Helena sa...

Jag är ensam om att äta kikärtor här hemma tråkigt nog...o andra sidan är jag den som inte äter vad som helst..men husmanskost = jag :-)
KRAM från mig!

millandante sa...

Det där lät gott!!
Hoppas det är bättre med febern...!

Kram

Coquina sa...

Spännande med nya maträtter =) Kika gärna in på min matblogg där jag skriver just om matkassar och har en tävling =)

Hildas hem - Sofia sa...

Åh, det ser ju jättegott ut. Fast jag minns hur det var - jag var likadan när jag var liten :)

Jag önskar dig en härlig dag!
Kram Sofia